Pregătirea pentru tratamentul cu aparat dentar: La ce să te aștepți la prima consultație

Montarea unui aparat dentar este o decizie semnificativă pe care o vei lua atunci când te confrunți cu probleme de aliniere a dinților și dorești să obții un zâmbet sănătos. Deși rezultatul final este adesea spectaculos și mult așteptat, purtarea aparatului dentar necesită disciplină și respectarea cu strictețe a recomandărilor medicului.

 

Purtarea unui aparat dentar poate începe oricând după schimbarea dintilor de lapte. Așadar, poți purta aparat atunci când ești copil, adolescent sau chiar ca adult. Indiferent de vârsta la care începi să îl porți, este important să știi la ce să te aștepți la prima consultație, pentru a putea apoi să te adaptezi „călătoriei ortodontice”.

 

Examinarea inițială și istoricul medical

Un stomatolog pentru copii sau adulți va începe consultația inițială cu o examinare detaliată și cu analiza istoricului medical al pacientului. Acesta va adresa întrebări pentru a înțelege dacă ai avut anterior alte tratamente dentare, care ar putea influența rezultatul purtării aparatului dentar. În timpul examinării, ortodontul va:

 

  • verifica dacă există probleme de mușcătură
  • analiza modul în care sunt aliniați dinții
  • examina poziția maxilarului și posibilele afecțiuni ale articulației temporomandibulare.

 

Radiografie și imagistică

Tratamentul ortodontic este extrem de personalizat. Pentru a elabora cel mai eficient plan de tratament, ortodontul trebuie să înțeleagă bine structura dinților și a maxilarului tău. Astfel, va solicita radiografii și alte imagini digitale pentru a determina tipul de aparat dentar cel mai potrivit pentru tine. Medicul poate recomanda realizarea unei radiografii panoramice, cefalometrice sau diverse filme digitale. În anumite situații, ortodontul poate solicita un scan 3D pentru o planificare mai precisă a tratamentului.

 

Discuție despre opțiunile de tratament

La prima consultație, în baza informațiilor pe care medicul le-a dobândit, acesta va iniția și discuția despre opțiunile de tratament. Prin urmare, în funcție de severitatea aliniamentului sau a problemelor de mușcătură, ortodontul va recomanda cel mai potrivit tip de aparat dentar:

 

  • aparat dentar tradițional, din metal, foarte eficient în cazul problemelor severe de aliniament
  • aparat dentar din ceramică, o opțiune mai discretă pentru pacienții preocupați de estetică
  • aparat dentar lingual, care este aproape invizibil
  • aparat dentar transparent, cum este Invisalign, care reprezintă o opțiune foarte estetică, dar eficientă doar în cazul problemelor moderate de aliniere.

 

Înțelegerea duratei tratamentului

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care pacienții le pun atunci când decid să urmeze un tratament ortodontic este legată de durata acestuia. În cadrul primei consultații, medicul îți va oferi informații despre perioada estimată necesară pentru a obține rezultatele dorite. În general, majoritatea tratamentelor ortodontice durează între 12 și 24 de luni, dar în cazurile mai complexe, poate fi necesară o durată mai lungă. 

 

De asemenea, prima consultație este esențială pentru a discuta despre preocupările și întrebările suplimentare pe care le poate avea pacientul. Medicul va explica și pașii următori, stabilind așteptări realiste și asigurându-se că pacientul înțelege bine tratamentul.

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use