​​Hernia de disc: cauze, simptome, tratamente și remedii eficiente

Coloana vertebrală este alcătuită din 33 de vertebre, unite prin 23 de discuri intervertebrale. Vertebrele, suprapuse, delimitează canalul medular, numit și canal spinal sau rahidian, care adăpostește măduva spinării.

 

La nivelul coloanei vertebrale, vertebrele formează următoarele zone: zona cervicală, alcătuită dinvertebrele C1-C7, zona toracală care cuprinde 12 vertebre, T1-T12 și zona lombară în care se regăsesc vertebrele L1-L5. În partea inferioară, vertebrele sacro-coccigiene se sudează, formând două oase: osul sacru și coccis.

 

Discurile intervertebrale sunt alcătuite dintr-un inel fibros exterior, fiind o structură rezistentă, și un nucleu pulpos cu consistență gelatinoasă. Acestea fac legătura între vertebre și funcționează ca un amortizor al coloanei vertebrale, preluând presiunea exercitată asupra ei, asigurând stabilitatea acesteia și permițând mișcarea ei.

 

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale, care presupune apariția unei rupturi sau crăpături la nivelul inelului exterior al discului intervertebral, fapt care determină deplasarea nucleului pulpos al acestuia în afară, putând pătrunde astfel în canalul spinal.

 

Deoarece canalul spinal este îngust, neavând loc atât pentru nervii spinali, cât și pentru nucleul deplasat, acesta din urmă apasă pe nervi, ducând astfel la apariția durerilor de spate, care, în timp, pot deveni severe.

 

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale, estimându-se că, anual, între 5 și 20 de adulți din 1000 de locuitori suferă de ea.

 

 

Tipuri de hernie de disc

Hernia de disc poate apărea oriunde la nivelul coloanei vertebrale, cea mai întâlnită fiind în zona lombară și, mai puțin frecventă, în zona cervicală.

 

Hernia de disc lombară

Apare cu precădere în cazul bărbaților, cu o rată de 3:1 față de femei. Se estimează că între 1-3% dintre pacienți prezintă simptomele herniei de disc lombare, aceasta fiind mai întâlnită la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. La 95% dintre pacienții de 25-55 de ani hernia de disc apare fie la L4-L5, fie la L5-S1.

 

Hernia de disc cervicală

Este o cauză frecventă a durerilor de gât în cazul adulților, intensitatea durerii variind de la ușoară la severă. Hernia de disc cervicală este diagnosticată în mod frecvent la pacienți cu vârste între 51 și 60 de ani și, spre deosebire de hernia de disc lombară, se întâlnește mai des în cazul femeilor, acestea reprezentând aproximativ 60% dintre pacienți.

 

Simptomele herniei de disc: Cum se manifestă hernia de disc?

Simptomele pot varia în funcție de zona în care se află discul afectat, dar și dacă acesta apasă pe un nerv sau nu. În cazul în care discul nu apasă pe un nerv, persoana în cauză poate resimți o durere ușoară în zona în care acesta se află sau această durere poate chiar să lipsească.

 

Dacă, însă, discul afectat pune presiune pe nerv, simptomele sunt mai pronunțate, printre ele numărându-se:

 

  • durere de picior- în cazul herniei de disc lombară, în afară de durere în partea inferioară a spatelui, pacientul va simți o durere la nivelul feselor, coapselor și gambelor.
  • durere la nivelul brațului sau umărului-apare în hernia de disc cervicală și este adesea descrisă ca fiind o durere ascuțită;
  • durere care poate radia de la nivelul umerilor, spre brațe, ajungând uneori până la degete;
  • amorțeală sau furnicături în zona corpului deservită de nervii afectați;
  • slăbiciune a mușchilor deserviți de nervii asupra cărora apasă discul afectat. 

 

Când este recomandat să mergi la medic?

Deși în cele mai multe cazuri hernia de disc nu necesită intervenție chirurgicală, iar durerea provocată de ea poate fi tratată acasă, este important să se consulte un medicîn cazul în care:

 

-simptomele apărute nu dispar după 4-6 săptămâni, ba chiar se înrăutățesc;

-durerea interferă cu activitățile zilnice obișnuite, afectând calitatea vieții;

-apar amorțeală sau furnicături la nivelul membrelor;

-apar probleme la mers sau stat în picioare.

 

Care sunt cauzele herniei de disc?

Hernia de disc poate apărea din motive variate, precum: diferite leziuni, lovituri, căzături; poziții incorecte la ridicarea unor obiecte cu greutate mare, susținerea făcându-se în mușchii spatelui, în locul mușchilor picioarelor; răsucirea spatelui în timpul ridicării obiectelor grele.

 

Însă cea mai frecventă cauză a apariției herniei de disc este îmbătrânirea. Cu timpul, discul intervertebral se uzează, proces denumit degenerare a discului. Astfel, el devine mai puțin flexibil și mai predispus la rupere.

 

Care sunt factorii care contribuie la apariția herniei de disc?

 

  • Sedentarismul-lipsa activității fizice contribuie la apariția a numeroase afecțiuni, printre ee numărându-se hernia de disc;
  • Greutatea excesivă-aceasta pune o presiune suplimentară asupra discurilor intervertebrale;
  • Condusul frecvent, timp îndelungat-statul în aceeași poziție pentru mult timp, combinat cu vibrațiile provenite de la motorul autovehiculului duc la apariția unei presiuni asupra coloanei vertebrale;
  • Ridicatul și căratul obiectelor cu greutăți mari, în mod deosebit în cazul persoanelor care desfășoară aceste activități în mod repetat la locul de muncă;
  • Fumatul-este considerat a fi un factor de risc pentru apariția herniei de disc prin prisma faptului că aportul de oxigen către discurile intervertebrale este scăzut, contribuind astfel la deteriorarea lor;
  • Moștenirea genetică-unele persoane sunt predispuse, din punct de vedere genetic, să sufere de hernie de disc.

 

Cum diagnosticăm hernia de disc?

Hernia de disc este, de regulă, diagnosticată în urma unui control medical. Medicul va analiza coloana vertebrală și va identifica locul de unde provine durerea. În timpul examenului medical acesta poate solicita realizarea de diferite mișcări pentru a determina cauza acesteia.

 

 Pentru a confirma diagnosticul de hernie de disc, medicul poate solicita următoarele investigații:

 

-Radiografie: ajută la vizualizarea structurii vertebrelor și a conturului articulațiilor și este utilizată pentru a se elimina alte posibile cauze ale durerii de spate, precum tumori, infecții, fracturi;

-Computer Tomograf (CT)-utilizat pentru a se observa oasele coloanei vertebrale, forma și dimensiunea canalului spinal. De asemenea, cu ajutorul lui se pot identifica discurile vertebrale herniate, care presează nervii;

-Mielografia-cu ajutorul căreia se obține o imagine foarte detaliată a măduvei spinării, a rădăcinilor nervilor spinali, a spațiului subarahnoid și a coloanei vertebrale. Astfel, prin intermediul ei se poate localiza discul afectat. Această procedură se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast în canalul spinal și vizualizarea acestuia în timp real, utilizând o formă de radiografie numită fluoroscopie. Imaginea obținută se numește mielogramă.

 

Tratatament pentru hernie de disc

În funcție de severitatea herniei de disc, aceasta se poate fie rezolva de la sine, în timp, prin odihnă și evitarea efortului intens, fie poate avea nevoie de tratamente medicale.

 

Tratamentul medicamentos

Cel mai frecvent, pentru tratarea herniei de disc se administrează antiinflamatoare nesteroidiene, de tipul ibuprofen, ketoprofen, diclofenac, aspirină. Acestea sunt recomandate atunci când durerea este moderată.

 

Fizioterapie

Fizioterapia este un tip de terapie care folosește agenți fizici (lumină, căldură, electricitate, unde magnetice etc.) pentru a ameliora durerile și este una dintre principalele metode de tratament non-chirurgicale pentru hernia de disc, însă nu este recomandată la debutul simptomelor. Aceasta poate fi aplicată la indicația medicului, dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni.

 

Intervenția chirurgicală

În cazul pacienților la care tratamentul medicamentos administrat timp de 6-8 săptămâni sau terapia fizică nu a avut succes, intervenția chirurgicală reprezintă o opțiune. Aceasta este necesară dacă simptomele se agravează și afectează calitatea vieții.

 

Pentru a decide dacă operația reprezintă o opțiune sigură pentru pacient, medicul va lua în considerare vârsta acestuia, starea generală de sănătate, precum și existența altor afecțiuni.

 

În prezent, operația de hernie de disc se realizează prin tehnici minim invazive și constă în îndepărtarea discului vertebral afectat și înlocuirea lui fie cu un fragment osos prelevat dintr-o altă zonă a corpului, fie cu inele realizate din materiale biocompatibile.

 

Hernia de disc netratată | Complicații

De cele mai multe ori, netratarea herniei de disc duce la agravarea durerii de spate.

 

În cazuri rare, netratată, hernia de disc poate determina apariția sindromului de coadă de cal (cauda equina). Măduva spinării se întinde până la cea de-a doua vertebră lombară, de unde se continuă cu fillum terminale, care împreună cu nervii spinali formează coada de cal. Hernia de disc lombară poate presa nervii care alcătuiesc cauda equina. În cazul apariției sindromului de coadă de cal, pacientul nu poate mișca bine unul sau ambele picioare, apar amorțeli în zona perineală, dereglări ale funcției vezicale și intestinale.

 

Recuperarea medicală

De cele mai multe ori, operația pentru tratarea herniei de disc implică doar câteva zile de spitalizare, pacientul putând merge acasă la scurt timp după aceasta.

 

Recuperarea decurge, de regulă, rapid, recomandându-se evitarea șofatului, statului jos pentru perioade luni de timp, ridicarea de greutăți, efortul fizic intens, timp de patru săptămâni.

 

În unele cazuri, medicul poate recomanda terapia fizică pentru recuperare. Însă este important ca orice exercițiu fizic să se realizeze doar sub îndrumarea medicului sau terapeutului, în caz contrar putând apărea complicații.

 

 

Hernia de disc – Modalițăți de prevenție

Pentru a preveni apariția herniei de disc se recomandă:

 

  • Exercițiile fizice, în special cele pentru spate și abdomen-întărirea mușchilor contribuie la stabilizarea și susținerea coloanei vertebrale;
  • Exercițiile de stretching;
  • Plimbările, chiar și pe distanțe scurte. Pentru o postură corectă în timpul mersului se recomandă purtarea unei încălțăminte adecvate, pe care o puteți găsi aici;
  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
  • Adoptarea unei poziții corecte la ridicarea greutăților: îndoirea genunchilor, menținându-se spatele drept.

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use