Fasceita (fasciită) plantară – Cauze, simptome, tratament și diagnosticare

Fasceita plantară este o afecțiune comună a piciorului întâlnită preponderent în rândul femeilor și bărbaților de vârstă mijlocie, care poate cauza dureri în special la nivelul călcâiului. Netratată, fasceita piciorului poate afecta semnificativ calitatea vieții, deoarece determină deformări ale arcului piciorului sau schimbări în postura generală a corpului, complicații care influențează negativ activitățile zilnice, precum și mersul, alergatul sau chiar statul în picioare.

 

Fasceita plantară – Ce este și cum se manifestă

Fasceita plantară se caracterizează prin inflamația fasciei plantare, o structură fibroelastică cu rol important în susținerea arcului longitudinal al piciorului. Fasceita plantară determină apariția unor dureri de intensitate ridicată în zona călcâiului și în partea anterioară a piciorului, care tind să se intensifice după o perioadă lungă de mers sau de stat.

 

Fascia plantară este un țesut conjunctiv fibros situată în partea inferioară a piciorului, care leagă călcâiul de degetele de la picioare. Fascia plantară îndeplinește mai multe roluri importante, contribuind, printre altele, la absorbția șocurilor generate de impactul piciorului cu suprafața.

 

Cât de frecventă este fasceita

Fasceita plantară este una dintre cele mai comune afecțiuni ale piciorului, care apare în general la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, cât și la sportivi sau la persoanele supraponderale. Se estimează că aproximativ 10% din populație va dezvolta fasceită plantară la un moment dat în viață.

 

Cauzele apariției fasceitei plantare

Presiunea exagerată aplicată asupra fasciei, ce determină deteriorarea sau chiar ruperea țesutului, constituie una dintre cele mai importante cauze ale fasciitei plantare. De asemenea, afecțiunea poate să apară în urma suprautilizării repetate a fasciei plantare, care poate deveni iritată sau inflamată. Numeroși alți factori pot influența riscul de inflamație a fasciei plantare și implicit de apariție a fasceitei plantare, inclusiv unele condiții medicale, precum artrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă.

 

Fasceita plantară: Factorii de risc

Factorii de risc care pot crește probabilitatea de a dezvolta fasceită plantară includ:

– obezitatea sau supraponderabilitatea (greutatea excesivă poate pune o presiune suplimentară asupra piciorului);
– sexul (femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de fasceită plantară);
– vârsta (persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani sunt mai frecvent afectate);
– probleme ale arcadelor piciorului (cum ar fi picioarele plate sau cu arcadă înaltă);
– activități care implică alergare pe distanțe lungi sau mișcări repetate ale piciorului;
– profesii care implică mers pe jos pentru perioade îndelungate sau stat în picioare pe suprafețe dure;
– purtarea de încălțăminte care oferă puțin suport pentru arcada piciorului.

 

Simptomele fasceitei

Durerea ascuțită în zona tălpii piciorului, în apropierea călcâiului, care tinde să fie mai profundă dimineața sau după perioade lungi de stat în picioare, constituie principalul simptom al fasceitei plantare. Durerea poate fi unilaterală sau bilaterală (poate afecta unul sau ambele picioare simultan) și în general este descrisă ca o senzație de arsură în zona afectată. Alături de durere, simptomele comune ale fasceitei plantare includ:

– senzații de furnicături sau amorțeală în zona călcâiului sau pe partea inferioară a piciorului;
– schimbări în mers sau de postură;
– sensibilitate sau inflamație (călcâiul sau zona arcului piciorului pot deveni sensibile la atingere și pot prezenta semne de inflamație).

 

Fasceita plantară: diagnosticare

Diagnosticarea corectă a fasceitei plantare este crucială pentru obținerea unui tratament adecvat. Evaluarea fizică, efectuată de către medicul specialist ortoped, poate fi uneori suficientă pentru stabilirea diagnosticului, în funcție și de istoricul medical al pacientului.

 

Evaluarea fizică presupune verificarea sensibilității în zona călcâiului, examinarea modului în care pacientul merge și observarea oricăror semne de inflamație sau modificări ale posturii piciorului. În cazuri complexe, pentru a exclude alte afecțiuni și pentru a confirma diagnosticul, medicul ortoped poate solicita efectuarea unor teste imagistice ale piciorului.

 

Tratamentul fasceitei plantare

Tratamentul pentru fasceita plantară are ca obiectiv ameliorarea durerii, reducerea inflamației și stimularea vindecării fasciei plantare afectate, astfel încât pacientul să poată reveni la activitățile zilnice fără disconfort și să prevină recurența afecțiunii. Deoarece severitatea fasceitei poate varia de la caz la caz, tratamentul este individualizat și poate presupune:

– administrarea de medicamente antiinflamatoare sau corticosteroide;
– injectarea de plasmă bogată în trombocite;
– odihnă și reducerea activităților;
– purtarea de încălțăminte pentru fasceita plantara;
– plasarea de orteze sau inserții în pantofi;
– terapia cu unde de șoc extracorporale;
– kinetoterapie;
– intervenția chirurgicală.

 

Tratament medicamentos pentru fasceită

Tratamentul medicamentos poate ajuta la gestionarea fasciitei plantare, fiind recomandat
în special pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii. Medicul ortoped poate recomanda administrarea unui antiinflamator fasceita plantara pacienților care prezintă simptome pronunțate sau durere persistentă. În cazuri mai severe, în care tratamentul cu antiinflamatoare nu este eficient, pot fi recomandate injecțiile cu corticosteroizi, efectuate direct în fascia plantară.

 

Tratamentul cu PRP (plasmă bogată în trombocite)

Tratamentul cu PRP pentru fasciită implică prelevarea unei cantități mici de sânge de la pacient, procesarea acestuia pentru a izola plasmă cu concentrație crescută de trombocite și apoi injectarea plasmei procesate în fascia plantară. Tratamentul cu PRP are scopul de a accelera procesul de vindecare și de a reduce inflamația în fascia plantară. Studiile recente privind eficacitatea tratamentului cu PRP ghidat ecografic pentru fasciita plantară au evidențiat potențialul terapiei de a ameliora simptomele pacienților mai eficient decât infiltrația cu steroizi.

 

Reducerea activităților (odihnă)

Limitarea sau evitarea activităților care pun presiune asupra piciorului poate ajuta la reducerea inflamației și la vindecarea fasciei plantare. O perioadă de repaus de la alergat sau de la alte activități intense este necesară în majoritatea cazurilor, pentru a reduce inflamația și pentru a preveni agravarea fasceitei.

 

Creme pentru fasceita plantara

În prezent, nu există creme sau unguente care să trateze în mod direct fasciita plantară sau să vindece afecțiunea. Cu toate acestea, unele creme topice, precum cele antiinflamatoare, pot fi utilizate pentru a oferi un anumit nivel de ameliorare a durerii și pentru a reduce inflamația în zona afectată.

 

Încălțămintea adecvată

Încălțămintea purtată poate influența semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta fasceita plantară, cât și intensitatea simptomelor, în cazul pacienților diagnosticați deja cu fasceită. Fiecare persoană poate avea nevoie de recomandări personalizate privind încălțămintea, în funcție de starea piciorului și de activitățile zilnice. În general se recomandă purtarea de încălțăminte care oferă suport pentru arc și călcâi și evitarea pantofilor cu toc.

 

Kinetoterapie

Implică dezvoltarea unui program personalizat de exerciții și mișcare pentru a aborda fasciita plantară. Medicul kinetoterapeut poate ghida pacienții în efectuarea corectă a exercițiilor, pentru a îmbunătăți flexibilitatea, mobilitatea și forța musculară în zona afectată. Un program tipic de kinetoterapie pentru fasciita plantară ar putea include exerciții de întindere a fasciei plantare și a tendonului lui Ahile, exerciții de echilibru și stabilitate sau exerciții de întărire a mușchilor piciorului și gambei.

 

Terapia cu unde de șoc extracorporale (Terapia Shockwave)

Metodă de tratament non-invazivă care folosește unde de șoc pentru a trata diferite afecțiuni, inclusiv fasciita plantară. Terapia implică livrarea undelor acustice cu impulsuri scurte și intense în zona fasciei plantare, cu scopul stimulării procesului de vindecare și de ameliorare a durerilor.

 

Tratamentul chirurgical pentru fasceita plantară

Tratamentul chirurgical pentru fasciita plantară este considerat în general ca o opțiune de ultimă instanță și este recomandat numai în cazurile severe și persistente care nu răspund la alte metode de tratament non-invazive. Chirurgia poate fi luată în considerare numai după ce au fost epuizate toate celelalte opțiuni și după o evaluare atentă a situației de către medicul specialist. Intervenția chirurgicală poate fi utilizată pentru a elibera presiunea și tensiunea asupra fasciei plantare, scopul său fiind acela de a ameliora sau elimina simptomele persistente și severe, precum și de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

 

Când este indicat să vizitezi medicul ortoped în cazul durerii de călcâi/ în talpă

Controlul medical este recomandat a se efectua în cazul în care simptomele durerii de călcâi sau de talpă persistă pentru mai mult de o săptămână, în ciuda odihnei și a îngrijirii adecvate. De asemenea, este recomandat controlul ortopedic dacă:

– durerea devine mai intensă sau mai dificil de gestionat;
– durerea împiedică efectuarea unor activități obișnuite sau statul în picioare;
– apar umflături, roșeață sau o senzație de căldură în zona afectată.

 

Complicații ale fasceitei

Dacă nu este tratată sau gestionată corespunzător, fasciita plantară poate duce la mai multe complicații și probleme, de la dureri cronice până la dezechilibre musculare. Durerea persistentă poate afecta capacitatea de mișcare și poate duce la modificarea modului de mers și la creșterea riscului de complicații la nivelul gleznelor, genunchilor sau șoldurilor. Din cauza stresului crescut asupra altor părți ale piciorului, în timp pot apărea leziuni secundare, cum ar fi tendinita sau alte afecțiuni musculo-scheletice.

 

În cazuri rare și severe de fasciită plantară, există posibilitatea dezvoltării unei infecții în zona afectată, mai ales dacă pielea este deteriorată sau dacă există plăgi deschise. Infecțiile netratate sau necorespunzător tratate pot progresa în complicații severe, cum ar fi fasceita necrozantă.

 

Prevenirea durerii în talpa piciorului

Prevenirea și gestionarea corectă a durerii de călcâi sau a durerii în talpă pot ajuta la menținerea sănătății picioarelor și la evitarea unor complicații mai grave. Următoarele recomandări pot fi utile pentru a preveni fasceita:

– consultarea medicului la apariția primelor probleme de mobilitate;
– efectuarea unor pauze scurte de la mers sau de la statul prelungit în picioare;
– alternarea tipurilor de exerciții efectuate, în cazul efectuării unor activități cu impact ridicat asupra fasciei plantare;
– purtarea unei orteze pentru picior, pentru a preveni presiunea excesivă pe fascia plantară;
– efectuarea cu regularitate a exercițiilor de întindere, pentru menținerea flexibilității și a elasticității fasciei plantare;
– alegerea încălțămintei adecvate;
– utilizarea unor tălpi interioare (inserturi) cu suport pentru arc sau amortizare pentru a reduce presiunea asupra talpilor și a arcului piciorului;
– menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

 

 

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use