Instabilitatea cronică a gleznei este o afecțiune caracterizată printr-o nesiguranță recurentă a părții laterale a gleznei. Această afecțiune se dezvoltă de cele mai multe ori după entorse repetate ale gleznei. De obicei, instabilitatea gleznei se manifestă în timp ce te deplasezi sau faci alte activități, dar se poate întâmpla și atunci când stai în picioare, fără să te miști.
Mulți sportivi sunt afectați de instabilitatea cronica de glezna, dar nu este exclus să fie afectate și persoanele mai puțin active. Citește mai departe pentru a afla care sunt semnele instabilității cronice de gleznă și când trebuie să ceri sprijin specializat.
Simptome ale instabilității cronice de gleznă
Simptomele comune ale instabilității cronice de gleznă includ în majoritatea cazurilor:
- răsuciri repetate ale gleznei, în special pe suprafețe neuniforme sau atunci când faci mișcare, mai ales dacă ești o persoană activă sau un sportiv de performanță;
- disconfort și umflături persistente (cronice);
- durere sau sensibilitate a gleznei;
- senzație de instabilitate și lipsă de putere în gleznă.
Instabilitatea cronică a gleznei se dezvoltă de obicei în urma unei entorse care nu s-a vindecat în mod adecvat sau dacă nu s-a făcut o recuperare completă după o accidentare. Atunci când îți luxezi glezna, țesuturile conjunctive (ligamentele) sunt întinse sau rupte, iar echilibrul este semnificativ afectat.
Este necesară o reabilitare adecvată pentru a întări mușchii din jurul gleznei și pentru a vindeca țesuturile deteriorate care afectează echilibrul. În caz contrar, pot apărea entorse repetate ale gleznei sau alte afecțiuni, precum Sindromul Haglund.
Sindromul Haglund – cauze și simptome
Sindromul Haglund este o creștere osoasă pe osul călcâiului (calcaneu), locul unde se atașează tendonul lui Ahile. Creșterea provoacă o inflamație vizibilă prin piele. Această afecțiune cauzează dureri de călcâi, în special atunci când porți pantofi care sunt incomozi sau pun presiune în spatele călcâiului. În timp, presiunea și iritația pot cauza alte probleme suplimentare la călcâi și picioare, inclusiv tendinita lui Ahile și bursita.
De asemenea, entorsele repetate ale gleznei cauzează și perpetuează instabilitatea cronică a gleznei. Fiecare entorsă ulterioară duce la slăbirea (sau întinderea) în continuare a ligamentelor, rezultând o instabilitate mai mare și probabilitatea de a dezvolta probleme suplimentare în această parte a corpului.
Tratamentul pentru instabilitatea cronică a gleznei se bazează pe rezultatele examinării și testelor, precum și pe nivelul de activitate al pacientului. Tratamentul nechirurgical poate include kinetoterapie, purtarea unei glezniere pentru mai multă stabilitate și protecție, medicamente antiinflamatoare.
De asemenea, în situațiile mai grave se poate recomanda intervenția chirurgicală. Aceasta poate presupune repararea sau reconstrucția ligamentului deteriorat. Medicul specialist va indica procedura chirurgicală cea mai potrivită, în funcție de severitatea instabilității gleznei și de nivelul de activitate al pacientului. Durata perioadei de recuperare variază în funcție de tipul și complexitatea procedurii sau procedurilor efectuate.
Scopul tratamentelor pentru instabilitatea cronică a gleznei este ameliorarea simptomelor și redobândirea echilibrului. Este esențial să te prezinți la medic încă de la primele semne, pentru a evita agravarea afecțiunii. În acest mod, vei putea să te întorci la activitățile obișnuite într-un timp mai scurt.