Celulita: Cum scapi de ea – Recomandări și Sfaturi

Indiferent de vârstă sau greutate, poți avea celulită. Nu poți scăpa complet de celulită, dar există modalități pentru a-ți îmbunătăți aspectul de coajă de portocală, printr-o combinație de exerciții fizice, dietă și tratamente. 

 

Cuprins: 

  1. Cum scapi de celulită 
  2. Exerciții pentru celulită 
  3. Recomandări eficiente ca să scapi de celulită 
  4. Sfaturi utile și remedii 

 

Celulita: De ce se formează și cum scapi de celulită 

Pielea este împărțită în trei învelișuri: epidermul, dermul și hipodermul sau stratul celular subcutanat. În țesutul subcutanat, există septuri fibroase sau așa numiții „pereți despărțitori” care leagă straturile superioare ale pielii de zona musculară. Ele conțin elastină și colagen și funcționează ca niște coloane care susțin „tavanul”, adică pielea ta. Celulita apare mai des în rândul femeilor deoarece coloanele sunt parale, ca niște stâlpi, împărțind grăsimea în compartimente. În schimb, la bărbați, acești stâlpi sunt aranjați în formă de X. În acest caz, și compartimentele de grăsime sunt mai mici, cu șanse mai reduse să formeze gropițe sau aspect de coajă de portocală. 

 

Ce este celulita? 

Concret, celulita apare atunci când celulele adipoase (care conțin cantități mari de grăsimi) din țesutul subcutanat cresc și fac ca acele compartimente să se aglomereze. În acest caz, septurile fibroase (stâlpii) trag în jos, în timp ce celulele cu grăsime vor împinge „tavanul”, împotriva pielii. Cele două acțiuni contradictorii duc la formarea de gropițe sau aspect de coajă de portocală. De-a lungul timpului, corpul va produce, în mod natural, din ce în ce mai puțin colagen și elastină. În final, asta va reduce cantitatea de colagen din fibrele țesutului conjunctiv (care face legătura dintre organe și componentele lor), care vor deveni mai slăbite.

 

Cauzele apariției celulitei 

Cauzele apariției celulitei nu sunt pe deplin cunoscute. Cum celulele adipoase și țesutul conjunctiv din stratul subcutanat sunt dispuse paralel la femei, ele sunt mai predispuse la formarea de celulită, în timp ce la bărbați totul se întâmplă încrucișat. Alte cauze care pot duce la apariția celulitei sunt: 

 

  • Factorii hormonali
  • Vârsta înaintată 
  • Factorii genetici 
  • Stilul de viață inactiv 
  • Alimentația necorespunzătoare 
  • Mediul nociv 
  • Creșterea în greutate 
  • Circulația deficitară 
  • Drenajul limfatic deficitar 
  • Subțierea pielii 
  • Sexul 
  • Fumatul
  • Deshidratarea 

 

Localizarea zonelor cu celulită 

Celulita apare foarte frecvent, este inofensivă și arată ca o piele cu gropițe sau denivelări. Poți observa debutul celulitei doar dacă îți ciupești pielea în zonele unde se localizează de obicei. Iată care sunt cele mai comune zone ale corpului unde se formează celulita:

 

  • în zona coapselor 
  • pe șolduri 
  • în zona feselor 
  • în zona abdomenului 
  • în partea superioară a brațelor 
  • în zona sânilor 
  • pe picioare 

 

Stadii ale dezvoltării celulitei 

Celulita nu este o problemă medicală și nici nu este o afecțiune contagioasă, însă aspectul pielii este unul inestetic, care îți poate afecta încrederea în sine. Celulita afectează în jur de 80-90% dintre femei, în diferite stadii de dezvoltare. O scală de severitate a celulitei a fost publicată în 2009 și clasifică afecțiunea în trei grade: 

 

  • Gradul 1 sau ușoară

Aspectul este acela de coajă de portocală, având cute ușoare și între unul și patru denivelări nesemnificative. Nu este evidentă cu ochiul liber. 

 

  • Gradul 2 sau moderat 

Aspectul este similar ca brânzica de vaci, având cute moderate și între cinci și nouă denivelări de adâncime medie. Celulita devine vizibilă atunci când stai în picioare, dar dispare atunci când te întinzi. 

 

  • Gradul 3 sau sever 

Există un aspect de „saltea”, cu cel puțin zece denivelări adânci, în timp ce pielea are cute severe. Zonele cu probleme pot deveni dureroase. 

 

Tipuri de celulită 

 

Celulita edematoasă 

Celulita edematoasă este strâns legată de circulația sângelui deficitară și de retenția de apă. Pielea are un aspect umflat, palid și moale la atingere, lipsit de elasticitate din cauza stagnării continue a lichidelor și a toxinelor. Nu există încă semne vizibile de formare a celulitei, iar zonele afectate nu sunt dureroase la atingere. 

 

Celulita adipoasă 

Celulita adipoasă este frecventă în cazul persoanelor supraponderale sau sedentare și, de obicei, se observă în zona șoldurilor, a coapselor și a feselor. Pielea este neuniformă, în timp ce apare aspectul de coajă de portocală. 

 

Celulita fibroasă 

Cea fibroasă diferă de alte tipuri de celulită în funcție de palparea pielii. Cu alte cuvinte, pielea se simte tare sau dură la atingere. Ea se formează atunci când fibrele de colagen care înconjoară celulele adipoase s-au înmulțit, s-au îngroșat și, mai ales, s-au rigidizat. Este totodată cea mai dificilă și dureroasă formă de celulită. Cel mai des apare în zona coapselor și a feselor. 

 

Celulita infecțioasă 

Acest tip de celulită presupune o infectare a straturilor subcutanate cauzată cel mai frecvent de bacterii care trăiesc, în mod normal, pe suprafața pielii. Ai un risc crescut de a dezvolta celulită infecțioasă dacă te-ai tăiat, suferi de edem limfatic sau de o afecțiune a pielii (cum ar fi eczema, Zona Zoster etc.), ai diabet sau un sistem imunitar slăbit, urmezi tratament intravenos. Simptomele includ roșeață, umflare și sensibilitate a pielii, o senzație de căldură în zona afectată, febră, frisoane, glande umflate. Fără să fie tratată, celulita infecțioasă îți poate pune viața în pericol. 

 

Modalități de combatere a celulitei 

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu poți scăpa de ea definitiv, însă există modalități de combatere a celulitei. Cele mai eficiente dintre ele se referă la o dietă echilibrată, sport, masaj anticelulitic, igiena pielii și hidratarea. 

 

Dieta echilibrată 

O dietă echilibrată nu se referă doar la îmbunătățirea greutății corporale, ci și la menținerea pielii și țesuturilor conjunctive mai puternice și elastice. Astfel, când vorbim despre o alimentație sănătoasă, vom include cele mai importante categorii de alimente: fructe, legume, cereale integrale, grăsimi bune, proteine slabe. E necesar să reduci consumul de alimente procesate și bogate în sare și zahăr care va duce la acumularea de toxine în organism. Ca să previi celulita, poți lua suplimente care conțin cafeină, extract de sâmburi de struguri sau ginkgo biloba, cu acordul medicului tău. 

 

Exerciții zilnice 

Exercițiile fizice te ajută să-ți reduci grăsimea corporală și, implicit, să netezești aspectul celulitei. Alege un program care combină exercițiile aerobice și antrenamentul de forță. Câteva activități eficiente sunt alergarea, ciclismul, yoga, pilates, înotul, mersul pe jos, urcatul scărilor, dansul, genuflexiunile, fandările. 

 

Masaj regulat anticelulitic 

Masajul poate reduce aspectul celulitei prin îmbunătățirea drenajului limfatic și poate ajuta la întinderea țesutului pielii. Un singur masaj nu te va ajuta când vine vorba despre îmbunătățirea celulitei. Trebuie să repeți procesul în mod constant pentru a obține rezultatele dorite.  

 

Îngrijirea corespunzătoare a pielii 

Produsele topice precum cremele, gelurile și loțiunile pot avea o anumită eficacitate atunci când vine vorba despre netezirea pielii. Cele mai folosite produse sunt cele pe bază de cofeină și retinol. În aplicațiile locale, cofeina poate deshidrata celulele adipoase și, astfel, poate face ca gropițele să fie mai puțin evidente. Produsele care conțin 0,3% retinol pot ajuta la îngroșarea pielii și la netezirea aspectului de coajă de portocală. Rezultatele pot apărea după cel puțin șase luni de la utilizare. Atenție la produsele care conțin aminofilină. mai ales dacă suferi de astm bronșic și folosești un inhalator. 

 

Hidratarea

Celulele pielii, la fel ca celelalte, au nevoie de apă pentru a funcționa. Stratul de grăsime reține apa, în timp ce deshidratarea contribuie la aspectul de coajă de portocală. Rămâi hidratat, prin consumul de apă și de alimente care conțin apă. Include în alimentația ta castraveți, ridichi, roșii și ardei gras, care aduc un aport de peste 90% apă. 

 

Dieta vs. sport în combaterea celulitei 

Într-o oarecare măsură, genetica determină cât de multă celulită are o persoană. Din păcate, unele persoane sunt sortite să aibă celulită, oricât de greu s-ar antrena. Însă, pentru a reduce aspectul de coajă de portocală, e nevoie să slăbești, să întărești mușchii, să stimulezi circulația sângelui și să urmezi o dietă săracă în carbohidrați, zahăr și grăsimi rele. 

 

Soluții alternative & naturiste pentru combaterea celulitei: Cât sunt de eficiente? 

În afară de tratamentele clasice, există câteva soluții alternative și naturiste eficiente pentru a scăpa de celulită rapid. Cu alte cuvinte, poți scăpa de celulită acasă, în două săptămâni sau mai mult. Următoarele remedii pot fi incluse într-o rutină, pe lângă dieta echilibrată și sport. 

 

Zaț de cafea: simplu sau în combinație cu ulei de cocos, de măsline sau zahăr. Cu amestecul obținut, masezi zona afectată câteva minute și îl poți lăsa deoparte pe piele 10 minute înainte de clătire.

  

Alternarea dușului rece/cald: circulația sângelui va fi stimulată atunci când alternezi temperatura apei de la duș. Important este să termini cu un duș rece. 

 

Cartof: tai cartoful în felii subțiri, apoi le așezi pe zona afectată și o înfășori într-un prosop sau bandaj din bumbac, timp de 15 minute. 

 

Pătrunjel: toci pătrunjelul și îl lași la fiert cinci minute, apoi bei zilnic timp de două săptămâni. 

 

Oțet din cidru de mere: amesteci 50 ml oțet din cidru de mere cu 100 ml apă. Masează zona afectată cu acest amestec și lași să acționeze 30 de minute, apoi clătești cu apă. Poți adăuga miere. 

 

Pudra de ardei iute: la un pahar cu apă, adaugi 1-2 lingurițe pudră de ardei iute (sau Cayenne), 1 linguriță ghimbir ras și zeama de la o lămâie. Amesteci și bei zilnic. 

 

Alge marine: într-un bol, combini 3-4 linguri alge marine cu 50 g sare de mare și puțin ulei de măsline extravirgin. Masezi amestecul pe zona afectată timp de 10 minute, zilnic. 

 

Ulei esențial de ienupăr: pui 20 de picături de ulei esențial de ienupăr la 50 ml de ulei de măsline. Masezi zona afectată 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână. 

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use